Bedre foder
Foder er den største omkostning i svineproduktionen, og foderstrategi og fodersammensætning spiller en afgørende rolle for dyrenes produktivitet og sundhed. Programmet har til formål at skabe viden til at sikre et foder, der medvirker til at sikre optimal produktivitet via en god foderudnyttelse hos slagtesvin, lavest mulige foderomkostning, minimal forekomst af diarré hos smågrise og som sikrer avlsdyr med en god holdbarhed og produktivitet. Projekterne omfatter følgende hovedemner:
- Klarlægning af foderkurver til søer og slagtesvin
- Betydning af tarmfloraens sammensætning for foderudnyttelse
- Aminosyretab i vådfoder
- Produktionsværdien af forskellige kommercielle blandinger og produkter
- Klarlægning af næringsstofindhold og foderværdi i korn
- Proteinkilder herunder dansk dyrket protein
- Betydning af valg og indstilling af tørfoderautomater
- Klarlægning af den økonomisk optimale tilsætning af benzoesyre
- Betydning af toksiner samt betydning af mave-tarmsygdomme for foderudnyttelse
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, februar 2016
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, april 2016
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, januar 2016
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, januar 2016
Afholdt ved Fagligt Nyt 2016
Afholdt 2. marts 2016 i studiegruppe, KU
Afholdt 20. januar 2016 på Plantekongres, Herning
Afholdt 11. februar 2016, vintermøde i Vojens
Afholdt ved Fagligt Nyt 2016
Afholdt ved Fagligt Nyt 2016
Tilsætning af Hy-D til sofoder resulterede i flere grise og en højere kuldvægt ved fravænning samt fordoblede blodets indhold af D3-vitamin hos søer.
Restriktiv tørfodring til slagtesvin kunne ikke konkurrere på produktionsværdi i forhold til restriktiv vådfodring, men den indbyrdes rangering af produktionsværdi mellem fodrings-principper er meget følsom overfor ændringer i foderkurve og vandindhold.
Tanninholdige hestebønner af sorten Fuego kan indgå med 21 % i foder til slagtesvin. Der var ikke effekt på dødelighed og antallet af sygdomsbehandlinger.
Råproteinkoncentrationen er steget i byg, hvede, rug, triticale og havre. Fosforkoncentration er steget i vårbyg, hvede og havre, men faldet i vinterbyg. Energikoncentrationen er faldet i vinterbyg og hvede, men steget i triticale og havre.
Indlæg ved møde i Temagruppen Ernæring, 8. juni 2016
Afprøvning af slagtesvinefoder indkøbt i 2016 viste forskel i produktionsværdien mellem blandingerne.
Kontrol af 150 færdigfoderprøver viser forskel på, hvor godt de enkelte foderfirmaer overholder deklareret indhold af energi, råprotein, lysin og methionin. Generelt overholdes energi, råprotein og lysin, mens der findes lavere indhold af methionin.
Ved at øge diegivningsfoderets indhold af aminosyrer og protein opnås en højere daglig kuldtilvækst og et reduceret vægttab hos soen. På baggrund af disse resultater blev normerne til diegivende søer i 2015 øget.